Oto jakim korzystnym działaniem odznacza się kakao:
Poprawia pamięć za sprawą flawonoli (antyoksydantów)
Wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia - przeciwutleniacze z kakao działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu
Dzięki obecności magnezu i kwasu walerianowego spożywanie kakao łagodzi stres, ma działanie relaksacyjne i wyciszające
Kakao poprawia humor, gdyż jest źródłem tryptofanu wykorzystywanego przez mózg do wytwarzania serotoniny („hormonu szczęścia”)
W kakao można znaleźć witaminę młodości, czyli witaminę E, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i neutralizuje działanie wolnych rodników
Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca. Znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze - są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów, a przede wszystkim są skarbnicą przeciwutleniaczy.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl