Z okazji Dnia Pszczół zachęcamy wszystkich do podjęcia działań, które pomogą im przetrwać. Co warto dla nich zrobić?
W jednym z poprzednich odcinków pisaliśmy o miodzie i zachęcaliśmy, by na stałe wprowadzić go do swojej diety. Tym razem naszym tematem są pszczoły, które zasłużenie doczekały się swojego dnia w kalendarzu. Zasłużenie, ponieważ są jednym z najbardziej pożytecznych zwierząt dla przyrody i dla nas - ludzi.
To właśnie pszczoły, które słyną z pracowitości (kiedy chcemy kogoś pochwalić, mówimy przecież, że jest pracowity jak pszczoła), przetwarzają nektar kwiatowy roślin miododajnych i niektóre wydzieliny występujące w liściach drzew na ceniony od wieków miód. Dodatkowo wytwarzają inne produkty wykorzystywane przez człowieka, na przykład wosk pszczeli czy propolis (kit pszczeli). Lista korzyści wynikających z obecności pszczół jest znacznie dłuższa: wpływają korzystnie na florę na łąkach, w ogrodach i w lasach, bo zapylając kwiaty i niszcząc szkodniki, przyczyniają się do rozwoju kwiatów i drzew.
W Polsce żyje około 470 gatunków owadów należących do rodziny pszczołowatych. Wszystkie żywią się pokarmem roślinnym, ich przysmakiem są rośliny miododajne - te o kolorowych kwiatach i intensywnej woni kwitnące między marcem a październikiem. Niestety naukowcy biją na alarm, że populacja pszczół zmniejsza się, co wkrótce może doprowadzić do groźnych skutków, a przyczyną tego problemu jest w dużej mierze działalność człowieka.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl