Knedle ze śliwkami, ciasta, bułeczki, kompoty, powidła, marynata octowa, suszone lub po prostu jedzone na surowo – każda z wielu opcji spożywania śliwek znajdzie swoich zwolenników. Przypominamy o śliwkach, bo
Kuchnia polska należy różnorodnych. Potrawy z ziemniaków i kapusty, ogromna ilość kasz oraz rozmaite rodzaje klusek, szeroki wachlarz przeróżnych zup, przepyszne produkty nabiałowe. Popularne, szczególnie na terenach nadbałtyckich, są różnorodne
Chociaż wiśnie w 82% składają się z wody, posiadają wiele właściwości odżywczych, ponieważ pozostałe 18% to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników.
Oczywiście większość konsumentów wybiera wiśnie nie
Z okazji Dnia Arbuza przypominamy, że jedzenie tego cieszącego oczy i smacznego owocu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Arbuz niemal w ogóle nie zawiera kalorii, bo w większości
Szpinak jest zieloną rośliną liściastą kryjącą w sobie moc wartości odżywczych, a co za tym idzie, również właściwości zdrowotnych. Można go jeść w różnych formach, na przykład w koktajlu czy
Cukinia, inaczej kabaczek, jest przedstawicielką rodziny warzyw dyniowatych. Istnieje wiele jej odmian, z których najbardziej popularna jest cukinia o zielonej skórce, ale dostępne są także odmiany w kolorze żółtym i
WODA jest niezbędnym składnikiem diety każdego człowieka, ale w przypadku dziecka nawadnianie jest szczególnie istotne. Po pierwsze: młody organizm przyswaja ją najlepiej ze wszystkich napojów, po drugie: pijąc wodę, dziecko
O ogórku pisano kiedyś, że lubimy go jeść ze względu na smak, natomiast jego wartości odżywcze są niewielkie. Okazuje się, że nie jest to słuszna opinia, bo warzywo to kryje
Letnie owoce sezonowe: truskawki, poziomki, maliny, jagody, morele, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie - któż ich nie lubi? Polskie, smaczne, zdrowe, aromatyczne, pełne witamin.
W okresie letnim wybierajmy właśnie te sezonowe,
Truskawki to owoce, na których sezon chyba wszyscy czekamy z niecierpliwością. Pyszne, soczyste, aromatyczne! W formie koktajlu, musu do makaronu, ciasta, z galaretką – opcji ich konsumpcji jest mnóstwo.
Są
Chociaż nie należy do najbardziej popularnych produktów, rabarbar wielu osobom kojarzy się z wiosną i początkiem lata. Dodajmy, że kojarzy się bardzo miło. Kompot z rabarbaru jest ceniony za przyjemny,
W przeszłości szparagi uchodziły za produkt luksusowy, królewskie warzywo, dziś mają je w ofercie popularne dyskonty. Smakosze twierdzą, że przygotowane we właściwy sposób sprawiają, że posiłek staje się wyjątkowy. Powinny
Znana wszystkim zielona roślina liściasta kryje w sobie moc wartości odżywczych, dlatego jej spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Ale właściwości zdrowotne to nie jedyny atut sałaty, bo cenimy ją
Natka pietruszki używana jest przede wszystkim jako dodatek, który wzbogaca aromat i smak potraw, a także je zdobi. Jednak oprócz tych walorów, roślina ta zawiera składniki, które pomagają zapobiegać wielu
Znana wszystkim zielona roślina liściasta kryje w sobie moc wartości odżywczych, dlatego jej spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Ale właściwości zdrowotne to nie jedyny Kolorowe gazowane napoje i soki,