Cukinia, inaczej kabaczek, jest przedstawicielką rodziny warzyw dyniowatych. Istnieje wiele jej odmian, z których najbardziej popularna jest cukinia o zielonej skórce, ale dostępne są także odmiany w kolorze żółtym i pomarańczowym. Cukinia to smaczne warzywo o wysokiej wartości odżywczej. Jego podstawową zaletą jest niska wartość kaloryczna (100 g cukinii to około 15 kcal).
Cukinia obfituje w witaminy z grupy B, witaminę A, C, K oraz składniki mineralne, m.in.: magnez, fosfor i potas. Znajdziemy w niej także kwas foliowy oraz błonnik pokarmowy.
Kabaczki wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone i gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty i keczup.
Wiele przepisów pochodzi z Włoch – tam właśnie wyselekcjonowano tę odmianę dyni zwyczajnej po raz pierwszy i tam szczególnie ceni się walory smakowe tego warzywa.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl