Niektóre korzyści wynikające z jedzenia wiśni
Chociaż wiśnie w 82% składają się z wody, posiadają wiele właściwości odżywczych, ponieważ pozostałe 18% to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników.
Oczywiście większość konsumentów wybiera wiśnie nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Owoce te urzekają swoim oryginalnym smakiem, przy czym warto wiedzieć, że ten niepowtarzalny słodko-kwaśny smak mają wyłącznie wiśnie dojrzewające w Polsce. Dzieje się tak dlatego, że w naszym kraju różnica temperatur między nocą i dniem jest na tyle duża, że owoce w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości. Wiśnie hiszpańskie czy włoskie smakują inaczej i nie umywają się do tych wyhodowanych w polskich sadach i ogrodach.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl