Warto włączyć rabarbar do czerwcowej diety, ponieważ:
poprawia odporność organizmu,
działa przeciwzapalnie,
wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i wzmacnia naczynia krwionośne,
zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,
usuwa wolne rodniki, dzięki temu opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz chroni przed chorobami.
Kto powinien unikać jedzenia rabarbaru?
- osoby cierpiące na choroby nerek lub reumatyzm
- kobiety w ciąży
Chociaż nie należy do najbardziej popularnych produktów, rabarbar wielu osobom kojarzy się z wiosną i początkiem lata. Dodajmy, że kojarzy się bardzo miło. Kompot z rabarbaru jest ceniony za przyjemny, orzeźwiający smak. Także sezonowe ciasta z jego dodatkiem mają wielu zwolenników.
Ciekawostką jest to, że choć według botaników rabarbar to warzywo, często jest nazywany owocem i właśnie do owoców został zakwalifikowany w przepisach prawnych USA i Unii Europejskiej.
Najważniejsze jest jednak to, że rabarbar posiada nie tylko walory smakowe, ale także odżywcze. Zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, a konkretnie: witaminę C, K, wapń, mangan i potas.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl