TRUSKAWKI
Są doskonałym źródłem witamin z grupy B (oprócz B12), beta karotenu, witaminy E i C, także potasu, żelaza, manganu, czy wapnia. Dzięki sporej zawartości żelaza te smaczne owoce mają właściwości krwiotwórcze, zatem obowiązkowo powinny je spożywać osoby cierpiące na anemię.
MALINY
Są dobrym źródłem witaminy C, prowitaminy A oraz B1. Są również cennym źródłem wapnia, potasu i fosforu. Od wieków maliny są znane z tego, że zwiększają odporność orgaznimu. Pomagają pokonać przeziębienie.
JAGODY
Te wspaniałe owoce są źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu, także cynku, żelaza, wapnia, miedzi i manganu. Dostarczają sporej ilości substancji antyoksydacyjnych z grup antocyjanów i flawonoidów.
Letnie owoce sezonowe: truskawki, poziomki, maliny, jagody, morele, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie - któż ich nie lubi? Polskie, smaczne, zdrowe, aromatyczne, pełne witamin.
W okresie letnim wybierajmy właśnie te sezonowe, świeżo zerwane z drzewa lub krzaczka i, co nawajżniejsze, niekonserwowane. Delektujmy się ich smakami, dodając do wszystkich posiłków.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl