Potrawy charakterystyczne dla kuchni polskiej:

  • Barszcz biały: przygotowywany na zakwasie, z majerankiem, ziemniakami, czasami również z dodatkiem śmietany;

  • Flaki wołowe: wywar z kości wołowych z kawałkami flaczków, mięsa i warzyw;

  • Rosół z kurczaka: wywar z gotowanego mięsa kurczaka, podawany z makaronem;

  • Zupa pomidorowa: na bazie przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów;

  • Kotlet schabowy: panierowany kotlet z mięsa wieprzowego;

  • Bigos: smaczne danie na bazie kapusty z dodatkiem warzyw, grzybów, kawałków kiełbasy

    i wędzonego mięsa;

  • Gołąbki: zmielone mięso z dodatkiem ryżu, owinięte w liście kapusty;

  • Tatar: surowa mielona polędwica wołowa z cebulą i dodatkiem żółtka;

  •   Kopytka: kluski podawane ze śmietaną lub skwarkami

  • Kluski śląskie: kluski przygotowane z gotowanych ziemniaków

  • Pierogi: z różnymi nadzieniami - kapusta z grzybami, ser z ziemniakami (ruskie), mięso,

    owoce.

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

POWRÓT do poprzedniej strony
19 sierpnia 2023

25 SIERPNIA - DZIEŃ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI 

Kuchnia polska należy różnorodnych. Potrawy z ziemniaków i kapusty, ogromna ilość kasz oraz rozmaite rodzaje klusek, szeroki wachlarz przeróżnych zup, przepyszne produkty nabiałowe. Popularne, szczególnie na terenach nadbałtyckich, są różnorodne ryby. Do specyficznie polskich produktów należy także ogromna ilość smakowitych ciast i deserów: sernik, jabłecznik z polskich jabłek, keks, makowiec.

 

STANDARDY OCHRONY DZIECI W PRZEDSZKOLU

STANDARDY OCHRONY DZIECI W ŻŁOBKU

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl