Potrawy charakterystyczne dla kuchni polskiej:
Barszcz biały: przygotowywany na zakwasie, z majerankiem, ziemniakami, czasami również z dodatkiem śmietany;
Flaki wołowe: wywar z kości wołowych z kawałkami flaczków, mięsa i warzyw;
Rosół z kurczaka: wywar z gotowanego mięsa kurczaka, podawany z makaronem;
Zupa pomidorowa: na bazie przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów;
Kotlet schabowy: panierowany kotlet z mięsa wieprzowego;
Bigos: smaczne danie na bazie kapusty z dodatkiem warzyw, grzybów, kawałków kiełbasy
i wędzonego mięsa;
Gołąbki: zmielone mięso z dodatkiem ryżu, owinięte w liście kapusty;
Tatar: surowa mielona polędwica wołowa z cebulą i dodatkiem żółtka;
Kopytka: kluski podawane ze śmietaną lub skwarkami
Kluski śląskie: kluski przygotowane z gotowanych ziemniaków
Pierogi: z różnymi nadzieniami - kapusta z grzybami, ser z ziemniakami (ruskie), mięso,
owoce.
Kuchnia polska należy różnorodnych. Potrawy z ziemniaków i kapusty, ogromna ilość kasz oraz rozmaite rodzaje klusek, szeroki wachlarz przeróżnych zup, przepyszne produkty nabiałowe. Popularne, szczególnie na terenach nadbałtyckich, są różnorodne ryby. Do specyficznie polskich produktów należy także ogromna ilość smakowitych ciast i deserów: sernik, jabłecznik z polskich jabłek, keks, makowiec.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl