WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE SAŁATY:
zawiera zielony barwnik (chlorofil) wykazujący działanie bakteriobójcze, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i chroni przez infekcjami
działa odkwaszająco na organizm
pozytywnie wpływa na proces trawienia
jest źródłem luteiny i zeaksantyny, silnych antyoksydantów, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oraz działają antynowotworowo
wzmacnia system nerwowy dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego
Znana wszystkim zielona roślina liściasta kryje w sobie moc wartości odżywczych, dlatego jej spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Ale właściwości zdrowotne to nie jedyny atut sałaty, bo cenimy ją za dekoracyjność, apetyczny zielony kolor pozytywnie wpływający na apetyt i smak ożywiający najprostszą kanapkę z wędliną czy serem. Liście sałaty bogate są w witaminę B, E i C oraz wiele składników mineralnych, m.in. mangan, potas, żelazo, magnez. Przy wszystkich wymienionych zaletach sałata zawiera mało kalorii, dlatego jest ważnym elementem zdrowej diety. Cóż dodać? Dbajmy o to, by sałata gościła na naszych talerzach jak najczęściej!
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl