KAWA ZBOŻOWA to nic innego jak prażone ziarna zbóż. Najczęściej jest to jęczmień, żyto, pszenica z dodatkiem buraka cukrowego oraz cykorii. Co ważne, kawa zbożowa jest produktem naturalnym, pozbawionym dodatków typu barwniki i konserwanty.
Receptura popularnej w naszym kraju kawy rozpuszczalnej „Inka” została opracowana przez polskich naukowców w 1971 roku. W czasach PRL-u był to substytut trudno dostępnej kawy naturalnej, obecnie jej zdrowa, bezkofeinowa alternatywa.
Zaskoczeniem może być wielość właściwości zdrowotnych kawy zbożowej. Oto niektóre z nich:
- Jest dobrym źródłem składników odżywczych, w szczególności: węglowodanów złożonych, witamin i składników mineralnych.
- Pita z mlekiem zwiększa wchłanianie białka i magnezu.
- Dzięki zawartości błonnika pokarmowego ułatwia trawienie, a także przyspiesza metabolizm.
- Zawiera inulinę – naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelita grubego.
- Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i ma pozytywny wpływ na samopoczucie dzięki zawartości witamin z grupy B oraz magnezu.
- Zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze chroniące organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników.
- Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.
- Nie zawiera kofeiny, a dzięki temu jest łagodna dla żołądka i bezpieczna dla dzieci oraz kobiet w ciąży.