Składniki na ciasto
Dodatki
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy na gładką masę (z podanej ilości powinniśmy otrzymać dwie pizze o średnicy około 22 cm). Okrągłą blaszkę na pizzę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połową ciasta spód blaszki (resztę zostawiamy na drugą pizzę) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut.
W tym czasie możemy zająć się dodatkami. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (nie rumienimy). Pokrojone w plasterki pieczarki także podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczony spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy na niego ser i pozostałe dodatki (oprócz rukoli). Wkładamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Na wierzchu upieczonej pizzy układamy zielone dodatki.
Smacznego!
Bez wątpienia pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Ta kultowa potrawa podbiła serca wielu ludzi i często wymieniana jest jako ulubiona. Każda pora roku i prawie każda okazja jest dobra, by się nią delektować.
Przepisów na pizzę jest wiele, a my wybraliśmy nietypowy, oryginalny przepis na danie w wersji fit. Z nim lub innym (bardziej tradycyjnym i wypróbowanym) przepisem warto podjąć próbę upieczenia domowej pizzy, by uczcić sympatyczne święto. Zresztą, każdy pretekst jest dobry, by podjąć to wyzwanie.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl