Gnocchi (czyt. ‘nioki’) to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka. Przygotowuje się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pszennej mąki i jaj.
Charakterystyczne dla gnocchi rowki uzyskuje się przy pomocy widelca. Te rowki są ważne, ponieważ służą temu, by na kluskach zatrzymywało się więcej smakowitego sosu. Może to być sos boloński, pomidorowy, grzybowy, szpinakowy, a także różne rodzaje pesto.
Włoskie kluseczki są nie tylko smaczne, ale także łatwe do wykonania. Można je przygotować w różnych wariantach smakowych i wizualnych, dodając kolorowe warzywa (np. puree z dyni, szpinak, sok z buraka) albo przyprawy (np. kurkumę).
Wiele dzieci lubi kluski, a te kolorowe powinny szczególnie je zainteresować i pobudzić apetyt.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl